سرخط اخبار نقض حقوق بشر در ایران چهارشنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۰ توسط کانون حقوق بشری نه به زندان – نه به اعدام گرد آوری شده و به اطلاع خوانندگان میرسد:
مقامات سازمان ملل-بیش از ۱۵۰ مقام سابق سازمان ملل و کارشناسان مشهور حقوق بشر و حقوق بینالملل با ارسال نامهای به میشل باشله، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل، خواستار تشکیل کمیسیون تحقیق بینالمللی در مورد کشتار هزاران زندانی عقیدتی- سیاسی در ایران در تابستان ۱۳۶۷ شدند. این نامه سرگشاده همچنین از سوی ۲۴ سازمان غیردولتی بینالمللی از جمله نهاد عدالت برای قربانیان کشتار ۱۳۶۷) (JVMI)، مرکز بینالمللی عدالت انتقالی (ICTJ)، سازمان جهانی علیه شکنجه (OMCT) و مرکز حقوق بشر رائول والنبرگ به امضا رسیده است.
کارشناسان برجسته حقوقی نیز که این درخواستنامه را امضا کردهاند عبارتند از: دادستان سابق دیوان کیفری بینالمللی سازمان ملل برای یوگسلاوی سابق و رواندا، دادستان ویژه سابق در دادگاه ویژه لبنان و اولین رئیس دادگاه ویژه سازمان ملل در سیرالئون.
در این نامه سرگشاده یادآوری شده است که در ۳ سپتامبر ۲۰۲۰، هفت گزارشگر ویژه سازمان ملل به مقامات ایرانی نوشتند که اعدامهای غیرقانونی ۱۳۶۷ و ناپدید کردن هزاران زندانی سیاسی میتواند «جنایت علیه بشریت» به شمار بیاید.
کارشناسان سازمان ملل- کارشناسان سازمان ملل طی بیانیهای نگرانی شدید خود را نسبت به وضعیت محمد نوریزاد، فعال مدنی محبوس در زندان اوین ابراز کرده و خواستار آزادی فوری او شدند. در این بیانیه جاوید رحمان، گزارشگر ویژه حقوق بشر ایران و شماری دیگر از کارشناسان سازمان ملل اظهار داشتند که وضعیت سلامتی آقای نوریزاد آنچنان وخیم است که در صورت تداوم محرومیت از درمان و مراقبتهای پزشکی عوارض جدی و مرگ احتمالی سلامت او را تهدید میکند.
اعتراض کاربران توییتری به تخریب خاوران- جمعی از کاربران توییتر با راهاندازی کارزاری توییتری نسبت به اقدامات جدید جمهوری اسلامی برای تخریب خاوران، محل گورهای زندانیان سیاسی کشته شده در اعدامهای سال۶۷، اعتراض کردند. کاربران توییتر در جریان این کارزار با هشتگ #خاوران_حافظه_تاریخی نسبت فشارها و اقدامات جدید دستگاههای امنیتی و شهرداری تهران در ساختن قبرهای جدید در خاوران اعتراض کردند.
بلوچستان– عصر روز یکشنبه ۱۲ اردیبهشت، ماموران لباس شخصی مواد مخدر سه شهروند بلوچ را بنامهای حمید گمشادزهی، نظیر گمشادزهی و عثمان گمشادزهی در کیلومتر ۳۰ جاده خاش محدوده پیگل با شلیک مستقیم، کشتند.
دالاهو- یکشهروند کُرد به نام صحبت صمدینسب، اهل شهرستان دالاهو از توابع استان کرمانشاه به دلیل شدت جراحات وارده ناشی از اصابت گلوله در بیمارستان طالقانی کرمانشاه جان خود را از دست داد. وی روز ۶ اردیبهشت۱۴۰۰ بر اثر شلیک پاسداران زخمی شده بود.
مهاباد-یک شهروند کُرد به نام سیروس مولودی اهل شهرستان مهاباد در شیراز از سوی نیروهای امنیتی بازداشت شد. مأمورین امنیتی به خانواده این شهروند اعلام کردند که وی به اتهام «سیاسی» بازداشت شده است.
ارومیه- دو شهروند به نامهای خالد اسماعیلی اهل نقده و نادر مهری اهل ارومیه پس از اتمام بازجویی از بازداشتگاه اداره اطلاعات ارومیه به زندان مرکزی این شهر منتقل شدند. این دو تن در بند زندانیان سیاسی به سر می برند و از دسترسی به وکیل و ملاقات با خانواده خود محروم هستند.
بانه-روز چهارشنبه ۱۵ اردیبهشت۱۴۰۰، یک کولبر کُرد به نام مسعود محمدی، اهل بانه در مرز این شهرستان بر اثر شلیک پاسداران زخمی شد.
سنندج-سه شهروند اهل روستای تنگیسر از توابع سنندج که هفته گذشته بازداشت شده بودند، کماکان در بازداشتگاه اداره اطلاعات این شهر نگهداری میشوند.
اسامی این افراد آرش احمدی ۲۲ ساله، امیر رضایی ۳۰ ساله و آرام مرادیان ٣٢ ساله با گذشت یک هفته از بازداشت کماکان در بازداشتگاه ادراه اطلاعات سنندج نگهداری میشوند.
زاهدان-حمزه بیلرانی شهروند بازداشتی اهل زاهدان با گذشت بیش از ۱۲ ماه از زمان دستگیری کماکان به صورت بلاتکلیف در زندان این شهر محبوس است. او در تاریخ ۶ اردیبهشت ماه سال گذشته توسط مأمورین امنیتی در زاهدان بازداشت و پس از ۵ ماه از بازداشتگاه اداره اطلاعات این شهرستان به زندان زاهدان منتقل شد. طی مدت زمان مذکور به خانواده این شهروند اجازه ملاقات و تماس تلفنی داده نشده است.
هندیجان-روز چهارشنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۰، شعله آشوری، شهروند بهائی ساکن هندیجان واقع در استان خوزستان توسط مأمورین اطلاعاتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد. ماموران بسیاری از لوازم شخصی از جمله تلفن های همراه و کتابهایش را ضبط کرده و با خود برده اند.
کرمان-چهار شهروند بلوچ از مدت ۱۵ سال قبل همچنان بدون هیچ دلیل و مدرکی و برغم اثبات بی گناهیشان در زندان بم محبوس هستند. اسامی آنان عبارتند از: محمد عمر بخش فرزند محمد کریم، گلدار شه بخش فزند حسن، عبدل شه بخش فرزند فقیر، خدارحم ریگی فرزند عبدالحمید که در سال ۸۵ با یورش ماموران امنیتی کرمان به منازلشان بازداشت شده اند، پس از گذشت ۱۵سال، برغم اثبات بی گناهیشان، همچنان در بلاتکلیفی و فراموشی در زندان بم در حبس بسر می برند.

اخبار روز گذشته را اینجا بخوانید
به کانال نه به زندان نه به اعدام در تلگرام بپیوندید
https://t.me/NoToPrisonNoToExecution