سال۱۴۰۰، سال اعتراضات گسترده و سازمانیافته اقشار مختلف مردم ایران از جمله کارگران
سال ۱۴۰۰، سالی که مردم به انتخابات مهندسیشده خامنهای برای ریاست جمهوری رئیسی «نه» گفتند و یکپارچه آنرا بایکوت کردند. در این سال همه اقشار از جمله کارگران اعتراضات خود را بصورت سازمانیافته گسترش دادند.
اعتراضات کارگران در سال ۱۴۰۰
در سال ۱۴۰۰، با حدود ۸۱۰۰ حرکت اعتراضی کارگران؛ شامل اعتصاب کارگران صنایع نفت و پتروشیمی، روبرو بودیم.
مهمترین محورهای اعتراضات و درخواست کارگران در سال ۱۴۰۰ عبارتند از:
• توزیع عادلانه ثروت
• افزایش دستمزد (براساس نرخ تورم )
• امنیت شغلی
• لغو قراردادهای موقت شغلی (یک ماهه، سه ماهه، ششماهه)
• تامین معوقات مزدی سنوات گذشته
• حق پاداش و حق بیمه و درمان
• پرداخت حق بازنشستگی
• برسمیت شناختن سندیکا و تشکل مستقل کارگری

حداقل دستمزد ۱۴۰۱، سبد بدون معیشت
سرانجام در تاریخ ۱۹ اسفند۱۴۰۰، شورای عالی کار اعلام کرد، «حداقل دستمزد کارگری با حدود ۵۷ درصد افزایش، حدود یک میلیون و پانصد هزار تومان افزایش یافت. به گزارش خبرگزاری ایلنا بر اساس مصوبه شورای عالی کار، مزد کارگر حداقلبگیر بدون سابقه و بدون اولاد را با در نظر گرفتن بن و حق مسکن برابر با ۵میلیون و ۶۷۹ هزار تومان تصویب شد.
حداقل دستمزد برای کارگر با یک فرزند نیز ۶ میلیون و ۳۰۷ هزار تومان و برای کارگر با دو فرزند ۶ میلیون و ۷۲۵ هزار تومان در نظر گرفته شده است.
در شرایطی حداقل دستمزد کارگران با سه برابر زیر خط فقر تصویب شده است که افزایش حقوق سالانه کارگران میبایست طبق ماده ۴۱ قانون کار و بر اساس تورم اعلامی از سوی بانک مرکزی و محاسبات سبد معیشت خانوار صورت گیرد.

بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، «نرخ تورم سالانه در بهمن ۱۴۰۰ دستکم ۴۱.۴ درصد بوده و بر پایه آمارهای رسمی وزارت کار، متوسط قیمت بیش از ۸۳ درصد اقلام خوراکی در ایران از حد بحران هم فراتر رفته است».(روزنامه همدلی ۹اسفند ۱۴۰۰).
افزایش دستمزد ادعایی در شرایطی است که روزنامه آرمان ۱۱اردیبهشت ۱۴۰۰، از «تورم فلج کننده و عقب ماندگی مزدی کارگران و نرخ خط فقر ۱۲ میلیونی و سقوط نیروی کار به دهک های انتهایی جامعه را نشان از توزیع ناعادلانه ثروت در کشور» دانست.
رشد حدوداً ۱۲۰ درصدی تورم خوراکیها، افزایش ۵۰ تا ۲۰۰ درصدی اجارهبها در مناطق کارگرنشین، تبعات تورمی حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی بر زندگی مردم، عدم کنترل قیمت ارز در سال۱۴۰۰ و برنامهها برای افزایش مالیات حقیقی سفره کارگران را بیش از پیش خالیتر کرده است.
سایت بازار ۲۰ فروردین۱۴۰۱ اعلام کرد: «اقلام خوراکی ها ۲۰۰ درصد افزایش یافته است؛ ««گوجه ۷۰۰۰ تومانی به ۴۰ هزار تومان، برنج به ۱۰۰ هزار تومان، گوشت قرمز بیش از ۲۰۰ هزار تومان» و «مرغ کامل ۳۱۵۰۰ تومان و تخممرغ یک عدد ۱۴۳۵ تومان.»
محمدرضا تاجیک، یکی از نمایندگان کارگری نسبت به افزایش دستمزد گفت: «ما اصلاً افزایش دستمزد نداشتهایم؛ اتفاقی که افتاده است، در بهترین حالت، فقط «حفظ قدرت خرید» است. وی افزود: «افزایش دستمزد واقعی» به معنای پیشی گرفتن دستمزد از تورم تجمیعی یا سرجمع هزینههای زندگی است؛ در عین حال، مزد کارگران باید به گونهای افزایش یابدکه از نرخ واقعی تورم جلوتر برود.(ایلنا ـ۵ فروردین ۱۴۰۱).
وضعیت اشتغال زایی و بیکاری
طبق آمار رسمی اعلام شده در کشور ۱۴ میلیون نفر بیکار در کشور داریم. در حالی است که روزنامههای شرق «آمار واقعی بیکاران را ۲۰ میلیون نفر تخمین میزند». منتظری نماینده گلستان در مجلس گفت:« رشد بیکاری و فقر کاسه صبر مردم را لبریز کرده است». (خبرگزاری مجلس ۸دی ۱۴۰۰).
عبدالملکی وزیر کار (۸دی ۱۴۰۰) در جلسه علنی مجلس گفت: «۱۴ میلیون نفر در کشورمان شغل شایسته ندارند ضمن اینکه ۲.۵ میلیون بیکار مطلق داریم». وی همچنین اشاره کرد: «۴۲ درصد بیکاران کشور دارای تحصیلات دانشگاهی هستند». (روزنامه آفتاب یزد۸ اسفند ۱۴۰۰).
روزنامه دنیای اقتصاد ۲۲ اسفند ۱۴۰۰ از افزایش نرخ بیکاری زنان نوشت: «بنا بر آمارهای رسمی، همواره نرخ بیکاری زنان نسبت به مردان بهطور قابل ملاحظهای بیشتر بوده و این در شرایطی است که نرخ مشارکت زنان نسبت به مردان به مراتب پایینتر است».
چرا باید صدای کارگران در ایران خاموش شود؟
کارگران سراسر جهان در روز اول ماه مه، با حضور در راهپیماییها و تجمعات مسالمتآمیز سعی دارند که صدایشان را به گوش مسئولان کشور خود رسانده و مطالباتشان را مطرح کنند. اما دیکتاتوری ولایت فقیه ایجاد هرگونه «تشکل مستقل» و «سندیکای کارگری» را سرکوب کرده و کارگران را تحت عنوان «اغتشاش علیه حفظ امنیت»، «اجتماع و تبانی» دستگیر و به بند کشیده و خاموش میکند.
خامنهای و حکومت پاسداران، در حالی که در سال ۹۹ و۱۴۰۰ با بیشترین اعتراضات کشاورزان، کارگران و زحمتکشان ایران مواجه بود، فریبکارانه سال ۱۴۰۰ را سال «جهش تولید!» نام گذاری کرد.
امنیت شغلی کارگران از نگاه خامنهای!
سوال اساسی اینجاست، چرا کارگران در ایران تحت حاکمیت سیاه ولایت فقیه هرگز حق اعتراض پیدا نمیکنند؟ و چرا اعتراضات کارگری همواره در ایران تهدیدی بر حکومت ولایت فقیه تلقی میشود؟
تلگرام صدای آمریکا (فارسی)، روز ۱۱ اردیبهشت۱۴۰۰ طی گزارشی از برگزاری تجمعهای روز جهانی کارگر در چند شهر ایران نوشت: « نیروهای امنیتی و انتظامی که روز شنبه ۱۱ اردیبهشت، در مقابل خیابانهای اطراف وزارت کار دستکم ۳۰ تن را در تهران بازداشت کردند». در ادامه این گزارش آمده است: « محمود صالحی و عثمان اسماعیلی، دو فعال کارگری که پس از تجمعات روز جهانی کارگر بازداشت و به زندان مرکزی سقز منتقل شده بودند، به اتهام «تبلیغ علیه نظام» از طریق برگزاری مراسم روز جهانی کارگر، به ترتیب به ۳ و ۶ماه زندان محکوم شدهاند.»

حسن حبیبی عضو هیأت مدیره کانون عالی شوراهای حکومتی کار نسبت به فقدان امنیت شغلی کارگران گفت: «فقدان امنیت شغلی، همه وجوه اشتغال ما کارگران از حق تشکلیابی گرفته تا چانهزنی برای دستمزد را تحتالشعاع قرار داده و به همین دلیل معتقدم امنیت شغلی مهمترین مطالبه کارگران ایران است». (نشریه کاروکارگر ۹اردیبهشت ۱۴۰۰).
از ادعای امنیت شغلی خامنهای در سال جهش تولید تا دانش بینان میتوان از حبس و شلاق کارگران هپکو تا حبس و ۱۱۱۰ ضربه شلاق ۱۵تن از کارگران پتروشیمی ایلام …تا حمله گارد ویژه به کشاورزان محروم در زاینده رود اصفهان ۵ آذر۱۴۰۰، با گاز اشک آور و شلیک تفنگ ساچمهای به سر و صورت و چشم کشاورزان و کور کردن آنان نام برد.
کلام پایانی ـ انفجار گرسنگان
در شرایط تورم افسارگسیخته قیمتها؛ معیشت شکننده کارگران بیش از پیش دستخوش آسیب است. از این رو گرامیداشت روز جهانی و عید کارگران در ایران، برای زحمتکشان، مزدبگیران و ستمدیدگان ایران به روز اعتراض، اتحاد و شورش تبدیل شده است.
مافیای غارت و چپاول که از جانب شخص خامنهای و پاسدارانش اداره میشود و بر تمامی ثروتهای ایران چنگ انداخته، طبعا با شورش ارتش گرسنگان روبرو خواهد شد.

روزنامه آرمان ۱۸ اسفند ۱۴۰۰، «جامعه در آستانه یک انفجار جمعیتی قرار گرفته است این اتفاق اگر امروز رخ ندهد بدون شک در آینده نزدیک رخ خواهد داد… تردید نکنید که اگر این وضعیت ادامه پیدا کند اگر امسال انفجار گرسنگان صورت نگیرد در سال آینده صورت خواهد گرفت».
روز جهانی کارگر در ایران فقط و فقط با انفجار گرسنگان، معنا و جایگاه واقعیاش را پیدا میکند.
به کانال نه به زندان نه به اعدام در تلگرام بپیوندید
https://t.me/NoToPrisonNoToExecution