جهمنی بنام زندان قلعه شور ، جایی که حتی نام آن برای بسیاری خوانندگان نا آشناست ولی انسانهایی هستند که سالهای بسیار طولانی از عمرشان را با تک تک سلولها و آجر و سنگهای این زندان مخوف گذرانده اند. این مطلب گوشه ای از اطلاعات این زندان جهنمی است که با تلاش بسیار زیاد توسط کانون حقوق بشری نه به زندان – نه به اعدام گردآوری و تنظیم شده است:
موقعیت زندان:
زندان قلعه شور در نزدیکی روستای قلعه شور در دهستان کرارج از توابع بخش مرکزی شهرستان اصفهان واقع شده است. این زندان پیش از این یک زمین کشاورزی در خارج از شهر بوده که پس از مصادره آن توسط غارتگران وابسته به نظام، دیوارهایی به بلندی دو متر در اطراف آن کشیده شد و تبدیل به زندان گردید. مساحت زندان حدود ۵ هکتار است. زندان قلعه شور بطور رسمی از سال ۱۳۹۰ مورد بهرهبرداری قرار گرفته است.
زندانیان این زندان به طور عام به اتهام حمل مواد مخدر یا کلاهبرداری و دیگر جرائم اجتماعی محکوم شدهاند، محکومیت آنان بین ۳ تا ۱۵سال است. میانگین سنی آنان از ۱۹ تا ۶۵ است و بسیاری از آنها را جوانان معتاد تشکیل میدهند. از زندانیان وثیقه های سنگین گرفته میشود. بنابراین مسئولان زندان ترسی از فرار آنها ندارند.
در این زندان زن زندانی وجود ندارد.
اما چیزی که وضعیت این زندان را تحمل ناپذیر میکند، عدم تفکیک جرائم زندانیان معتاد، دزد، سیاسی و بدهکار مالی در کنار هم است.
در زندان قلعه شور اصفهان مجرمین کیفری، حقوقی، مالی و مواد مخدر در کنار هم نگهداری میشوند. از سوی دیگر هیچ کنترلی برای جداسازی و قرنطینه مبتلایان به بیماری های واگیردار از جمله کرونا برای ممانعت از شیوع و گسترش ویروس در میان زندانیان وجود ندارد.
گنجایش زندان:
حداکثر گنجایش زندان قلعه شور ۱۵۰ زندانی است. جمعیت این زندان بطور معمول بین ۸۰ تا ۱۶۰ زندانی تغییر میکند. ولی در حال حاضر آمار زندانیان بخصوص پس از مرخصی به دلیل کرونا به ۲۵۰ نفر رسیده است. در هر سالن ۱۶تخت سهطبقه قرار دارد ولی ۷۰ الی ۷۵ نفر در آن هستند و به دلیل کمبود تخت، زندانیان شب ها کف زمین میخوابند.
زندانیان به صورت فشرده در زندان محبوس هستند و روزانه به آمار این زندانیان افزوده میشود. با وجود کرونا بعضا در یک روز ۶۰ نفر به تعداد این زندانیان اضافه شده است.
شمار زیادی از زندانیان، مدت زیادی به پایان دوران محکومیتشان باقی نمانده، ولی همچنان در این زندان که به آن جهنم گفته میشود، نگهداری میشوند. یکی از زندانیان در اینباره چنین میگوید: «من حدود یکسال در زندان مرکزی اصفهان بودهام و چند ماه بیشتر از حبسم باقی نمانده است. اما اینجا یک روزش به اندازه یک سال زجرآور است. من نگران و در معرض ابتلا به انواع بیماریها هستم.»
بیگاری کشیدن از زندانیان:
از زندانیان این زندان در گرمای تابستان، بیگاری کشیده میشود. بسیاری از زندانیان با کارهایی همچون خیاطی و ساختمانی به بیگاری مشغول هستند و آخر هفته ها به مرخصی میروند.
برخی از آنان را پس از معرفی، به کارخانه ها میفرستند که صبح تا عصر کار کنند و سپس به زندان باز گردند.
ولی تعدادی از زندانیان حق خروج نداشته و در زندان به بیگاری روی زمین های کشاورزی داخل زندان یا به کار روی خانه های ساختمانی برای کارکنان که چسبیده به زندان است مشغول کار هستند.
به این زندانیان دستمزد بسیار کمی داده میشود. در صورتی که زندانیان به این وضعیت اعتراض کنند و پیگیر دریافت حقوق خود شوند، تنبیه شده و از مرخصی آخر هفته محروم میشوند.
شکنجه و اذیت و آزار زندانیان:
در صورت انتشار اخبار و رسانه ای شدن وضعیت زندان قلعه شور اصفهان، زندانیان مورد حمله و هجوم ماموران واقع می شوند.
در یک نمونه در تاریخ ۱۳ خرداد ۹۹، به دلیل رسانهای شدن وضعیت فاجعهبار زندان، زندانیان در سلولها حبس شده و بصورت وحشیانه مورد تهدید و بازرسی برای پیدا کردن گوشی تلفن و هرگونه وسیله ارتباطی قرار گرفتند. علاوهبراین مرخصی آخر هفته آنان لغو شد. رئیس زندان، زندانیان را تهدید کرد که در صورت مراجعه خانوادههای زندانیان برای پیگیری وضعیت عزیزانشان، آنان را به اتهام اغتشاش دستگیر و روانه زندان خواهد کرد.
وضعیت بهداشت:
زندان قلعه شور ۴سرویس بهداشتی و ۲دوش حمام دارد که پاسخگوی تعداد جمعیت زندان نیست.
از ساعت ۶عصر تا ۶صبح درب کلیه سلولها بسته میشود و شمار زیادی از زندانیان در سالنهایی که هیچ تهویهای ندارند، در کنار هم مجبور به تحمل گرما و بدون هوای سالم هستند.
وضعیت غذایی و آب آشامیدنی:
آب زندان قلعه شور غیرقابل آشامیدن و شور است. بنابراین با تانکر آب آورده میشود. مامورین زندان، از همین موضوع بعنوان اهرم فشار علیه زندانیان استفاده میکنند.
در یک گزارش در تیرماه سال ۹۸ آمده است که: «رئیس زندان برای تحت فشار قرار دادن زندانیان اجازه ورود آب آشامیدنی را نداد و یکی از زندانیان بهاجبار با تأمین هزینه دومیلیون تومانی از جیب خود، یک تانکر آب وارد زندان کرد.»
وضعیت غذایی زندانیان در سطح بسیار پایینی قرار دارد. به این زندانیان در بهترین شرایط در وعده شام دو عدد سیبزمینی و در وعده ناهار برنج و عدس دمپخت داده میشود.
به کانال نه به زندان نه به اعدام در تلگرام بپیوندید
https://t.me/NoToPrisonNoToExecution