جاوید رحمان: زمان آن رسیده که تحقق درباره اعدام های ۶۷ را شروع کنیم
جاوید رحمان گزارشگر ویژه حقوق بشر در ایران خواستار تحقیق درباره نقش رئیسی در اعدام های ۶۷ شد.
کانون حقوق بشری نه به زندان – نه به اعدام سه شنبه ۸تیر۱۴۰۰، جاوید رحمان، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در زمینه وضعیت حقوق بشر در ایران، خواستار تحقیقات مستقل درباره نقش ابراهیم رئیسی در اعدام هزاران زندانی سیاسی در سال ۶۷ در ایران شد.
جاوید رحمان در گفتوگو با خبرگزاری رویترز گفت: «فکر میکنم زمانش فرا رسیده، اکنون که رئیسی رییسجمهور است، ما تحقیق درباره آنچه که در سال ۱۳۶۷ رخ داد و نقش افراد در آن را آغاز کنیم.»
او اضافه کرد که در سالهای گذشته، دفتر او شواهد و شهادتها در این زمینه را جمعآوری کرده و اگر شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد یا سایر نهادهای بینالمللی تحقیقات بیطرفانهای را در این زمینه آغاز کنند، او آماده است این اسناد را به اشتراک بگذارد.
گزارشگر ویژه سازمان ملل گفت: «در غیراین صورت ما نگرانیهای جدی در مورد این رئیسجمهور و نقشی که گزارششده است او بهطور تاریخی در آن اعدامها ایفا کرده، خواهیم داشت».
رحمان گفت: «ما تماسهایی با جمهوری اسلامی ایران داشتهایم زیرا ما نگرانیهایی داریم که مجدداً سیاستی که عملاً گورها را نابود کنند وجود دارد یا ممکن است فعالیت هایی باشد که نشان گورهای جمعی را از بین ببرند».
جاوید رحمان افزود: «من برای اجرای عدالت تلاش خواهم کرد»
وی افزود: «یک مصونیت سیستماتیک و گستردهیی از مجازات در این کشور برای نقض فاحش حقوق بشر، چه از نظر تاریخی در گذشته و چه در حال حاضر، وجود دارد.»
شایان ذکر است پیشتر در تاریخ ۴تیر۱۴۰۰، و پس از انتصاب رئیسی در منصب ریاست جمهوری ایران، اگنس کالامارد، دبیرکل عفو بین الملل در مقالهای برای «واشینگتن تایمز» نوشته است که عفو بینالملل در سال ۲۰۱۸ به طور مستند نشان داد که چگونه رئیسی عضو «کمیته مرگ»ی بوده که در سال ۱۹۸۸ به زور و بهصورت فراقانونی هزاران مخالف سیاسی رژیم ایران را در زندانهای اوین و گوهردشت اعدام و «ناپدیدسازی قهری» کرده است.
دبیرکل عفو بینالملل میگوید که در آن زمان، رئیسی در کنار دیگر اعضاء «کمیته مرگ» همچون حسینعلی نیری؛ قاضی شرع، مرتضی اشراقی؛ دادستان تهران، مصطفی پورمحمدی؛ معاون وزیر اطلاعات و «چندین آخوند جنایتکار دیگر» مانند علی مبشری، محمد مقیسه، اسماعیل شوشتری و علی رازینی، به کارگردانی و نظارت بر محاکمه فرمایشی و اعدام هزاران نفر از اعضاء و هواداران سازمان «مجاهدین خلق ایران» پرداخت.
به گفته کسانی که از این کشتار جان سالم به در بردند، رئیسی در جریان این محاکمات دو سه دقیقهای نقش «دادستان» را بازی میکرد. در مجموع ۳۰۰۰۰ زندانی سیاسی، عمدتا وابسته به مجاهدین، در عرض چند ماه کشتار شده و در گورهای دستهجمعی بدون نام و نشان دفن شدند. تاکنون هیچ اطلاعاتی درباره قربانیان، نحوه قتل یا محل دفنشان به خانوادههای آنها داده نشده است.
گفتنی است ابراهیم رئیسی که توسط علی خامنه ای در منصب ریاست جمهوری قرار گرفته است، در سال ۶۷ در یک «هیات مرگ» قریب به سی هزار زندانی سیاسی را قتل عام کردند.
رادیو آلمان در اینباره نوشت: «طی دوماه مرداد و شهریور سال ۱۳۶۷ هزاران زندانی سیاسی که حتی بعضی از آنها مدت محکومیت خود را به اتمام رسانده بودند ولی همچنان زندانی بودند و به اصطلاح “ملی کشی” میکردند، اعدام شدند. تعداد دقیق اعدامها هرگز فاش نشد. تعداد قربانیان این واقعه نزد مراجع مختلف متفاوت و تا ۴۴۸۴ نفر تخمین زده میشود. گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل تعداد زندانیان سیاسی اعدامشده را دستکم ۱۸۷۹نفر اعلام کردهاست.»

بیشتر بخوانید:
ابراهیم رئیسی و اعدام های سال ۶۷ به روایت تصویر
همچنین خبرنگار شبکه تلویزیونی الجزیره در اولین نشست خبری پس از انتخابات از ابراهیم رئیسی در مورد نقش او در اعدامهای ۶۷، قرار گرفتن در لیست تحریمهای حقوق بشری و درخواست محاکمه او از سوی نهادهای فعال حقوق بشر پرسید. مترجم این نشست از ترجمه کامل این سوال خودداری کرد. رئیسی بدون اشاره به نقشاش در اعدامها گفت: « تمام اقداماتی که من در مدت مسئولیتم انجام دادم همواره در جهت دفاع از حقوق بشر بوده است.»
به کانال نه به زندان نه به اعدام در تلگرام بپیوندید
https://t.me/NoToPrisonNoToExecution